Strøm er noe de fleste av oss bruker hver eneste dag, men de ulike begrepene som brukes i forbindelse med strømavtaler, priser og energimarkedet kan være vanskelig å forstå. Begreper som spotpris, fastpris, nettleie og kilowattime dukker ofte opp, men hva betyr de egentlig? For å hjelpe deg å navigere gjennom alle disse begrepene, har vi samlet en ordliste som forklarer de viktigste ordene om strøm.
Spotpris
Spotpris er prisen på strøm i sanntid, basert på kraftbørsen Nord Pool. Denne prisen varierer fra time til time og er et direkte resultat av tilbud og etterspørsel i markedet. Dersom du har en strømavtale som baserer seg på spotpris, vil strømregningen din beregnes som et gjennomsnitt av spotprisene i løpet av en måned, pluss leverandørens påslag.
Timespot
Timespot er en strømavtale hvor du betaler strømprisen time for time, i tråd med de faktiske prisene fra kraftbørsen. Dette gir deg muligheten til å spare penger ved å bruke strøm når prisene er lave, men det kan også være svært uforutsigbart ved høye prisvariasjoner.
Fastpris
Fastpris er en avtale hvor du betaler en fast pris per kilowattime (kWh) over en avtalt periode, vanligvis mellom ett og tre år. Dette gir forutsigbare kostnader, men kan være dyrere enn andre avtaler – spesielt i perioder med lave strømpriser på kraftbørsen.
Variabel pris
Variabel pris er en avtale hvor prisen kan justeres av strømleverandøren med forhåndsvarsel som vanligvis er på 14 dager. Denne typen avtale er mindre uforutsigbar enn spotpris, men kan fortsatt svinge mye i pris.
Innkjøpspris
Dette er prisen strømleverandøren betaler for strøm på kraftbørsen, pluss eventuelle avgifter og kostnader. Noen strømavtaler gir deg strøm til innkjøpspris, med et påslag for å sikre leverandørens fortjeneste.
Nord Pool
Nord pool er den nordiske kraftbørsen der strømprisene settes. Her handles strøm mellom produsenter og leverandører, og prisene varierer basert på tilbud og etterspørsel. Strøm for hver time i det kommende døgnet handles her, og dette bestemmer grunnlaget for timespot- og spotprisavtaler.
Nettleie
En avgift du betaler til nettselskapet som eier og vedlikeholder strømnettet i ditt område. Nettleien dekker kostnader for transport av strømmen fra kraftprodusenten til boligen din. Hvor mye du må betale i nettleie avhenger av hvor mye strøm du bruker, og når på døgnet strømforbruket ditt er høyest.
Overføringsnett
Hovedstrømnettet som transporterer strøm fra kraftprodusenter til lokale strømnett. I Norge er det Statnett som er systemansvarlig for dette.
AMS-måler (Avanserte måle- og styringssystemer)
En AMS-måler skiller seg fra tradisjonelle strømmålere, og har en digital strømmåler som registrerer strømforbruket ditt i sanntid. Disse målerne gjør det mulig for kunder med timespot-avtaler å betale basert på strømforbruket time for time.
Fornybar energi
Energikilder som fornyes naturlig og ikke går tomme, som vannkraft, vindkraft og solenergi. Mesteparten av Norges strømproduksjon kommer fra fornybare kilder, spesielt vannkraft.
Vannkraft
Den vanligste energikilden i Norge. Her brukes vann fra regn og smeltet snø til å drive turbiner og produsere elektrisitet.
Vindkraft
Elektrisitet produsert av vindturbiner som drives av vindens bevegelse. Vindkraft er en voksende energikilde i Norge.
Fossil energi
Energikilder som olje, gass og kull. Dette brukes ikke veldig mye til strømproduksjon i Norge, men er fremdeles vanlig i en del andre land.
Grønn strøm
Grønn strøm produseres fra fornybare energikilder. Mange leverandører tilbyr grønn strøm som en garanti for at det produseres like mye fornybar energi som det du bruker.
Opprinnelsesgaranti
En sertifisering som bekrefter at strømmen du kjøper er produsert fra fornybare kilder. Dette er ofte inkludert i avtaler om grønn strøm.
CO₂-utslipp
Mengden karbondioksid som slippes ut ved produksjon av energi. Strøm fra fornybare kilder som vannkraft og vindkraft har svært lave CO₂-utslipp sammenlignet med fossil energi.
Energimerking
En vurdering av hvor energieffektiv en bygning eller et elektrisk apparat er. Energimerkeskalaen går fra A (mest effektiv) til G (minst effektiv).
Kilowattime (kWh)
En måleenhet for strømforbruk. Én kilowattime tilsvarer strømmen som brukes av en 1000-watts enhet i én time. Dette er grunnlaget for hva du betaler for på strømregningen.
Effekttariff
En prisstruktur som belaster deg for hvor mye strøm du bruker samtidig (effekt), i tillegg til hvor mye strøm du bruker totalt. Med denne typen vil et jevnt forbruk av strøm belønnes, og forbrukstopper straffe seg. Målet med dette er å jevne ut strømforbruket og oppfordre til smartere strømforbruk.
Strømstøtte
En ordning fra myndighetene for å kompensere for høye strømpriser. I Norge kan staten dekke en andel av strømprisen når den overstiger et visst nivå.
Forbruksprofil
Mange strømleverandører tilbyr apper med en oversikt over hvordan du bruker strøm i løpet av døgnet eller måneden. Dette kan hjelpe deg å optimalisere strømforbruket, spesielt med en timespot-avtale.
Smarthus-teknologi
Smarthus-systemer vil automatisk styre lys, varme og andre apparater i hjemmet, og kan optimalisere strømforbruket ditt med å justere strømbruket etter når på døgnet prisene er lavest.
Solcellepanel
Med solcellepanel kan du omdanne sollys til elektrisitet. Mange boligeiere installerer solcellepaneler på boligene sine for å produsere sin egen strøm og dermed redusere kostnadene.
Elbil-lading
Lading av elektriske biler kan utgjøre en betydelig del av strømforbruket. Med å for eksempel ha en timespot-avtale kan du lade elbilen når strømmen er billigst. Smarthjem-systemer tilpasser ladingen etter når på døgnet det er billigst, og lader som regel om natten.
Strømleverandør
Dette er selskapet du kjøper strømmen fra. De konkurrerer om å tilby deg de beste prisene og avtalene, men de eier ikke selve strømnettet.
Nettselskap
Selskapet som eier og vedlikeholder strømnettet i ditt område. Du betaler nettleie til dette selskapet, men du kan velge strømleverandør uavhengig av nettselskap.
Bindingstid
En avtaleperiode der du er forpliktet til å bruke samme strømleverandør. Vanlig i fastprisavtaler, men sjeldent i spotprisavtaler.
Bruddgebyr
En avgift du må betale hvis du bryter en strømavtale før bindingstiden er over.
Strøm kan virke komplisert, men med denne ordlisten har du en god oversikt over de viktigste begrepene. Ved å sette deg inn i hvordan strømavtaler fungerer, hva som påvirker prisene, og hvordan du kan spare penger, har du gode forutsetninger for å optimalisere strømforbruket ditt.
Kilder:
Ordliste med strømbegreper | Strøm.no
3 grunner til at du bør bry deg om effekttariffer | Norske Boligbyggelag
Strøm fra A til Å – lær deg de viktigste begrepene
Ordliste Elektroteknikk og strøm | Satema AS
Innkjøpspris Strøm Forklaring | Strømspar.no
Nettleie og strøm – Hva er forskjellen? | Fjordkraft
overføringsnett – Store norske leksikon
AMS-måler: Slik fungerer din automatiske strømmåler | Strøm.no
vindkraftverk – Store norske leksikon
Opprinnelsesgarantier – Hvor kommer strømmen din fra? | Strøm.no