Det å flytte til et nytt hjem kan være spennende, men innebærer også mange praktiske oppgaver som må håndteres. En av de viktigste tingene man må ordne er strømavtalen. Når man flytter, må man avslutte strømavtalen i boligen du forlater og sørge for at strømmen er på plass i ditt nye hjem. Ved å planlegge strømovergangen i god tid, kan du unngå unødvendige kostnader og sikre deg at alt er klart til innflyttingsdagen.
Når du flytter ut av en bolig, må strømavtalen for denne boligen avsluttes slik at du unngår å betale for strøm som brukes etter at du har flyttet ut. Det er viktig å varsle strømleverandøren din i tide, da de fleste strømavtaler har en oppsigelsestid – ofte på rundt 14 dager. Sørg derfor for å kontakte strømleverandøren i god tid før flyttedatoen. Når du kontakter strømleverandøren for å si opp avtalen, må du oppgi eksakt dato for når du flytter. Dette hjelper leverandøren med å avslutte strømavtalen på riktig tidspunkt. På selve flyttedagen bør du ta en avlesning av strømmåleren og rapportere dette til strømleverandøren. Dette gir en nøyaktig måling av hvor mye strøm du har brukt frem til du flyttet, og sørger for at sluttfakturaen blir korrekt.
Når du flytter til et nytt sted, må du opprette en ny strømavtale. Dette er vanligvis en enkel prosess, og du kan få ordnet dette på nett eller via telefon.
Når du skal flytte, er det viktig å bestille ny strømavtale i god tid- For å sikre at strømmen er påskrudd fra dag én i din nye bolig, bør du bestille strømavtalen i god tid før flyttingen, helst 1–2 uker i forkant.
Det kan også være lurt å sammenligne de ulike strømleverandørene før du bytter. Flytting kan være en fin anledning til å sammenligne strømprisene og finne en avtale som passer ditt strømforbruk og budsjett. Det finnes ulike sammenligningstjenester på nett, som lar deg se og sammenligne ulike leverandørers priser og vilkår.
Det er også viktig at du setter deg godt inn i avtalevilkårene i den nye strømavtalen. Noen strømavtaler kommer med bindingstid eller oppsigelsestid, dette gjelder spesielt for fastprisavtaler. Sjekk derfor vilkårene nøye, slik at du vet hva du binder deg til.
Når du skal velge ny strømavtale, er det viktig å velge en som er tilpasset ditt forbruk og økonomi. Her følger en oversikt over de vanligste strømavtalene man kan velge mellom:
Spotprisavtale: Denne avtalen følger markedsprisen på strøm og kan gi lavere kostnader over tid, men prisene vil variere stort i takt med markedet. Denne avtalen passer godt for deg som kan tåle prissvingninger, og kan tilpasse strømforbruket etter markedet.
Fastprisavtale: Med en fastprisavtale betaler du samme pris per kWh gjennom hele avtaleperioden, uansett hvordan markedsprisen endrer seg. Dette gir forutsigbare kostnader og passer for deg som ønsker mer stabilitet i økonomien.
Variabel pris: Med variabel pris varierer strømprisen, men endringene varsles med en viss tid i forveien. Denne avtaletypen gir noe forutsigbarhet, men er generelt sett dyrere enn spotprisavtaler.
Når du skal bestemme deg for hvilken avtaletype du skal velge, må du vurdere hvordan forbruket i ditt nye hjem vil være, og hvilket budsjett du har for strømutgifter.
Strømmåleren er viktig både når du avslutter en strømavtale, og når du skal starte en ny. Den sørger for at du blir fakturert for riktig mengde strøm i begge boliger. Når du flytter ut, bør du lese av strømmåleren i den gamle boligen og rapportere det til strømleverandøren. På denne måten betaler du bare for strømmen du har brukt frem til selve flyttedatoen. Når du flytter inn i den nye boligen, bør du også ta en avlesning av strømmåleren. Dette sikrer at faktureringen starter fra korrekt utgangspunkt, og at du ikke blir fakturert for strøm brukt av tidligere beboere. Moderne strømmålere, som AMS-målere, sender avlesningene automatisk til strømleverandøren, men det kan likevel være lurt å ta en avlesning selv for å være på den sikre siden.
Det finnes noen spesielle situasjoner der strømavtaler kan kreve litt ekstra oppmerksomhet.
I noen borettslag og sameier er det felles måling på strømmen, der strømmen for hele bygningen faktureres samlet. I slike tilfeller betales strømmen gjerne som en del av fellesutgiftene, og du trenger ikke opprette en egen strømavtale. Kontakt styret eller forretningsfører for å få oversikt over hvordan dette er organisert dersom du tror dette kan gjelde deg.
Dersom du har kjøpt et oppussingsprosjekt, eller ikke skal bruke boligen den første tiden etter flyttingen, kan du be nettselskapet om midlertidig stenging av strømmen. Dette må bestilles separat, og kan komme med et ekstra gebyr.
Når det gjelder flytting eller avslutning av strømavtale ved dødsfall, er det ofte de pårørende som må ta hånd om dette. De pårørende må kontakte strømleverandøren og informere om situasjonen, samt oppgi dato for utflytting eller flytting av dødsboet. I noen tilfeller kan det være behov for dokumentasjon, som dødsattest, for å avslutte avtalen. Hvis en arving overtar boligen, kan de enten videreføre avtalen eller opprette en ny. Det vil lønne seg å kontakte strømleverandøren for å finne ut hva som er den beste løsningen for den spesifikke situasjonen.
Flytting er en god anledning til å gjennomgå strømavtalen og vurdere ulike alternativer. Mange strømleverandører har konkurransedyktige tilbud, og det er enkelt å sammenligne prisene online. Sammenligningstjenester på nett, som du for eksempel finner hos Forbrukerrådet[1], gir deg muligheten til å sammenligne priser og avtalevilkår fra ulike leverandører. Slik kan du enkelt finne en leverandør som tilbyr lavere priser eller gunstigere betingelser enn den du allerede har. Noen strømleverandører tilbyr også rabatter eller lavere priser til nye kunder. Dette kan være gunstig for deg som nylig har flyttet og ønsker en god avtale fra starten av.
Flytting og strømavtaler trenger ikke være komplisert, men det krever litt planlegging. Sørg for å avslutte avtalen i den gamle boligen i god tid og velg en gunstig avtale for den nye boligen. Det er også viktig at du husker å gi beskjed til strømleverandøren om de nøyaktige flyttedatoene. På denne måten sikrer du deg en enkel og problemfri strømovergang, og unngår unødvendige utgifter eller gebyrer.
Kilder:
Flytte? Unngå dyr regning – bytt strømleverandør | Strøm.no
Hvordan sier jeg opp strømavtalen min?
Skal du flytte? Ikke glem strøm og nettleie | Elvia
Guide: Les alt du må vite om bytte av strømavtale ved flytting
Se dagens strømpris (spotpris) fra Nord Pool | Strøm.no
Hva skjer med strømavtalen når noen dør