Alt om strømbrudd

Strøm24
9. desember 2024

Et strømbrudd kan være alt fra et kort blink i lysene til timer eller dager uten strøm. Selv om Norge har en av verdens mest stabile strømforsyninger, er strømbrudd fortsatt noe som kan oppstå av flere ulike grunner. I denne artikkelen skal vi se på hva strømbrudd er, hvorfor det skjer, hva du kan gjøre og hvordan du kan forberede deg på best mulig måte.

Hva er strømbrudd?

Et strømbrudd oppstår når strømforsyningen til et område eller en bygning avbrytes. Dette kan skje plutselig og kan vare i alt fra noen få sekunder til flere dager. Strømbrudd kan påvirke både vanlige husholdninger og industri og offentlige tjenester. I hvor stor grad man påvirkes avhenger av omfanget og årsaken til strømbruddet.

Årsaker til strømbrudd

Det er flere grunner til at strømbrudd oppstår. Man kategoriserer årsakene som to hovedtyper; planlagte strømbrudd og uventede strømbrudd.

Planlagte strømbrudd

Disse skjer når nettselskapene utfører vedlikehold eller oppgraderinger av strømnettet. I slike tilfeller varsles kundene på forhånd, slik at de kan forberede seg. Dette kan for eksempel være arbeid på strømledninger, oppgraderinger av nettstasjoner eller skogrydding langs strømførende linjer for å redusere risikoen for fremtidige brudd.

Uventede strømbrudd

Uventede strømbrudd skjer uten forvarsel og kan ha flere årsaker:

Værforhold: Sterk vind, tordenstormer, isdannelse og snøfall kan skade strømledninger.

Tekniske feil: Problemer i transformatorstasjoner, strømledninger eller andre deler av strømnettet kan føre til strømbrudd.

Overbelastning: Når etterspørselen etter strøm overstiger kapasiteten i nettet, kan det føre til midlertidige utkoblinger.

Naturhendelser: Trær som faller over kraftledninger, flom, jordskred eller lynnedslag kan føre til skader på stolper og ledninger, og dermed også strømbrudd.

Uhell og ulykker: Strømbrudd kan også oppstå ved at man driver med gravearbeid for nærme strømledninger og skader disse, eller dersom det oppstår en trafikkulykke som skader stolper i nærheten.

Konsekvenser av strømbrudd

Strømbrudd kan ha både små og store konsekvenser avhengig av hvor lenge de varer og hvor alvorlige de er. Her følger en oversikt over konsekvensene man kan forvente ved korte og lengre avbrudd på strømforsyningen.

For husholdninger:

  • Mangel på lys, oppvarming, og varmtvann.
  • Tap av matvarer i kjøleskap og fryser ved lengre brudd.
  • Fravær av internett og kommunikasjon.
  • Ubrukelige elektriske apparater, som for eksempel stekeovner og vaskemaskiner.

For samfunnet:

  • Forstyrrelser i kollektivtrafikken, som for eksempel trikk og tog.
  • Problemer med mobilnett og nødkommunikasjon.
  • Stans i produksjonen i fabrikker og hos andre arbeidsplasser som er avhengig av strøm.

For kritiske tjenester:
Sykehus, brannvesen og politi har nødløsninger, som for eksempel aggregat, dersom en krise skulle oppstå, men langvarige strømbrudd kan likevel by på store utfordringer.

Langvarige strømbrudd

De fleste strømbrudd løses raskt, men noen ganger kan de vare lenge eller potensielt være farlige. Her følger eksempler på noen situasjoner som kan være ekstra krevende:

Ekstremvær: Hvis strømbruddet er forårsaket av ekstremvær, kan det ta tid før feilen blir rettet opp i, og man risikerer å måtte gå lenge uten tilgang på strøm.

Helseutfordringer: Personer som er avhengig av medisinsk utstyr som krever strøm, bør ha en nødløsning på plass i tilfelle langvarige strømbrudd.

Matforgiftning: Hvis fryseren er uten strøm i mer enn 24 timer, kan maten bli for dårlig til å kunne spises.

Hva skal man gjøre når det er strømbrudd?

Når strømmen går, er det flere trinn du kan ta for å håndtere situasjonen på en trygg og effektiv måte. Det første du bør gjøre er å sjekke om naboene dine også har mistet strømmen, eller om problemet ligger i din bolig. Dersom naboen ikke har mistet strømmen, vil det være lurt å sjekke sikringsskapet for å se om en sikring har gått. Er strømmen derimot borte i hele nabolaget, kan du kontakte ditt lokale nettselskap. De kan gi informasjon om hva som har skjedd og hvor lang tid det kan ta før strømmen er tilbake. Mange nettselskap tilbyr også SMS-varsling og tilgang til informasjon via apper eller nettsider. Det er også anbefalt å skru av eller trekke ut ledninger til elektriske apparater for å unngå skader når strømmen kommer tilbake, da elektronikk kan være utsatt for overspenning.

Et annet godt tips er å ha alternative løsninger tilgjengelig dersom man skulle oppleve strømbrudd som varer en stund. Det vil for eksempel være smart å ha andre kilder til lys tilgjengelig, som lommelykter eller stearinlys. Det samme gjelder for varme klær og tepper. Hvis strømmen går på vinteren, kan temperaturen synke raskt innendørs. Et nødaggregat eller en bærbar batteribank kan også være nyttig for å holde essensielle enheter som for eksempel telefoner ladet.

Det er også anbefalt å ha en boks med det mest nødvendige klart dersom en krise skulle oppstå. En slik boks bør blant annet inneholde følgende:

  • Lommelykter med ekstra batterier.
  • Stearinlys og fyrstikker.
  • En batteridrevet radio.
  • Mat og vann for minst 72 timer.
  • Førstehjelpsutstyr.

Andre gode råd til krisesituasjoner er å ha et nødaggregat liggende som kan gi strøm til nødvendige apparater i hjemmet. Man kan også ha solcellepaneler med batterilagring. Dette er en bærekraftig og langsiktig løsning når man har behov for strøm.

Hvordan løser man strømbrudd?

Nettselskapene har nøye utarbeidede prosedyrer for å håndtere strømbrudd så raskt som mulig. Dette inkluderer blant annet overvåking av strømnettet for å identifisere hvor feilene oppstår, bruk av montører for å reparere skadede linjer eller stasjoner og å gi ut informasjon til kunder via SMS eller på nettsidene deres om forventet varighet på strømbruddet. Ved større krisesituasjoner samarbeider nettselskapene med beredskapsmyndigheter for å sikre at de mest kritiske tjenestene som for eksempel sykehus får tilgang til strøm først.

Oppsummering

Strømbrudd kan oppstå av mange grunner, og årsakene kan være alt fra tekniske feil til ekstremvær. Selv om de fleste strømbrudd løses raskt, kan de skape utfordringer i hverdagen, spesielt når de varer lenge. Dersom du er godt forberedt og har det mest nødvendige utstyret tilgjengelig, er du rustet til å kunne håndtere strømbruddet på en god og effektiv måte.

Kilder:

Strømbrudd og planlagt arbeid | BKK.no

Alt om strømbrudd | BKK.no

Sjekkliste ved strømbrudd

Strømbrudd: Dette er de vanligste årsakene | Elvia

Strømstans – Norgesnett

Alt om strømbrudd

Kompensasjon ved strømbrudd | BKK.no

Artikler
Se alle poster