Fjernvarme: Alt du må vite (Hva er, fordeler, mm.)

Strøm24
3. mars 2025

Vurderer du å installere et oppvarmingssystem for fjernvarme? Fjernvarme er virkelig i vinden for tiden. Svært mange nybygg som har mulighet til å koble seg til fjernvarmenettet, velger å gjøre dette.

På grunn av lave kostnader tilknyttet fjernvarme over tid, er det mange som velger å gå for denne varmekilden. Dessverre kan ikke alle koble seg til et fjernvarmesystem, da mindre tettsteder og usentrale områder ikke vil ha bygget ut et fjernvarmenett.

I denne artikkelen skal vi kort innom hva fjernvarme faktisk er, fortelle om hvordan det fungerer, vise deg hva du må forvente å betale, og ta for oss noen av de største fordelene og ulempene med denne oppvarmingskilden.

Les også: Beste og billigste Spotprisavtale

Hva er fjernvarme?

Fjernvarme er et sentralvarmeanlegg hvor varmen produseres, før den blir sendt videre til sine mottakere. Disse leverer ofte varme til husholdninger, bedrifter og andre innenfor en viss omkrets til anlegget.

Overskuddsvarme fra avfallsanlegg, flisfyranlegg, spillvarme, varmepumper og geotermisk energi (Kilde, Wikipedia) er ofte produsenter av fjernvarme, som selges videre til kjøpere påkoblet det lokale fjernvarmesystemet..

Man må ha et varmbårent varmesystem installert i bygget før man kan koble seg til fjernvarmeanlegget. Det er i tillegg nødvendig å bo i et område hvor det er mulig å koble seg til fjernvarme. Ønsker du å vite mer om strøm? Les mer om hva strøm er i denne artikkelen.


Illustrering av behovet for fjernvarme en vinter. (Kilde, Pexels.com)

Hvordan fungerer fjernvarme?

Fjernvarme vil produseres hos ulike bedrifter, avfallsstasjoner og varmepumpanlegg. Overskuddsvarme fra disse anleggene vil selges som fjernvarme

Det finnes også enkelte naturlige forekomster av geotermisk energi som også kan produsere overskuddsvarme til fjernvarme.

Overskuddsvarmen vil så bli distribuert videre til andre som har et underskudd av varme gjennom rørsystemer i fjernvarmenettverket.

Man må ha et vannbårent varmesystem i hjemmet for å kunne bruke fjernvarme. Mange nyere hjem har dette, men hvis ikke så må få dette montert.

Vannbåren varme er generelt dyrt, og kan koste mye mer enn det å koble boligen på fjernvarmesystemet. Det er her den største kostnaden kan komme.

Hva koster fjernvarme – pris?

Oppkobling til fjernvarmenettet koster gjerne mellom 35.000 kroner og 70.000 kroner, avhengig av hvor komplekst oppdraget er. Har man ikke installert vannbåren varme, må man forvente å betale mellom 1.500 kroner og 3.000 kroner per kvadratmeter.

Stort sett alle boliger som er bebodd i Norge, vil være tilkoblet strømnettet, men ikke fjernvarmenettet. Dette må man koble seg til, hvis boligen eller leiligheten ikke allerede er koblet til fjernvarmeanlegget.

I tillegg kommer kostnader knyttet til det vannbårne varmesystemet. Totalkostnaden for begge disse prosjektene, kan fort komme opp i 100.000 kroner til over 300.000 kroner. Mange vil kunne spare store deler av disse summene inn igjen over tid.

Avhengig av strømprisene i området, forventet forbruk av strøm, og effektiviteten til fjernvarmeanlegget og det vannbårne varmesystemet, kan man i mange tilfeller spare inn totalkostnaden over tid.

Det er også mulig å få Enova-støtte til installasjon av det vannbårne varmesystemet. Dette bidrar til å redusere kostnaden. Det er viktig å søke, og bruke en godkjent montør for å kunne kreve støtten utbetalt.

Kan alle få fjernvarme?

Nei, alle kan ikke få fjernvarme. Bygget eller boligen må ligge innenfor områder som har fått konsensjon til å distribuere fjernvarme. Enkelte områder er ikke regulert for distribusjon av fjernvarme, og vil derfor ikke være mottakelig enn så lenge.

Hvis du er usikker på hvordan du kan finne ut om din bolig eller ditt næringsbygg befinner seg i et område hvor det er lov å distribuere fjernvarme, kan du ofte besøke kommunens nettside ved å søke på Google eller ringe dem direkte. 

Dersom du holder til i mindre kommuner anbefaler vi at du kontakter kommunen per telefon eller e-post for å finne ut av om du kan få levert fjernvarme til ditt hjem eller ditt næringsbygg. Disse har ofte ikke utviklet nettsider hvor man kan foreta søk.

Les også: Beste og billigste Variabel strømprisavtale

Fordeler og ulemper med fjernvarme

Fjernvarme har flere fordeler, og er en av grunnene til at denne oppvarmingsmetoden begynner å bli populær, i kombinasjon med videre utbygging av fjernvarmenettet.

Fordeler

Fjernvarme vil være svært fordelaktig når det kommer til enkelte segmenter, men de største fordelene er nok pengene man kan spare over tid, og den stabile oppvarmingen i kalde perioder.

Dette er noen av de beste fordelene med fjernvarme for leiligheter, boliger og næringsbygg:

  • Miljøvennlig: Miljøvennlighet er alltid en bonus, selv om man ikke finner dette viktig personlig. Fjernvarme er en miljøvennlig måte å varme opp huset på, og vil være en liten bonus.
  • Effektivitet: Fjernvarme er effektive produsenter av varme. Dette bidrar til å holde prisene nede, og samtidig vil man få en stabil form for varme i sin bolig.
  • Pris: Mange ønsker gjerne å bruke minst mulig penger, og samtidig spare over tid. Selv om det koster litt å investere i fjernvarme og et vannbårent varmeanlegg, kan dette anbefales i lengden for de fleste husholdninger og næringsbygg.
  • Få mer plass: Fjernvarme krever ingen store synlige installasjoner i din bolig, og vil derfor frigjøre plass, slik at du får litt mer rom å boltre deg på – perfekt for mindre leiligheter og hus.

Ulemper

Dessverre finner vi også noen mindre ulemper med fjernvarme – hvor den største er kostnaden. Det er initialt dyrt å installere fjernvarme, men det vil ofte tjene seg inn igjen over tid.

Dette bør man være oppmerksom på før man vurdere fjernvarme:

  • Finnes kun i tettbebygde strøk: Dessverre er fjernvarme vrient å bygge og, og kostnadene er samtidig store. Derfor finnes det stort sett bare fjernvarme i strøk hvor det bor flere mennesker innenfor et mindre område.
  • Byggekostnad: De fleste som vurderer fjernvarme bekymrer seg nok for høye byggekostnader. Den største utgiften kommer innledningsvis, og spesielt hvis man må installere vannbåren varme.
  • Få leverandører: Det finnes som regel få leverandører å velge mellom. Dette gjør at det er lite konkurranse i markedet, og at strømprisene kan bli høye. Er man misfornøyd med leveransen, kan det være vanskelig å bytte.

Fleksibilitet: Fjernvarme gir mindre muligheter når det kommer til justering av temperatur i forhold til for eksempel varmepumper. Det er fullt mulig å benytte seg av flere oppvarmingskilder samtidig.

Er fjernvarme en god løsning?

For de fleste vil fjernvarme være en god løsning, dersom man kan ta i bruk denne energikilden på en kostnadseffektiv måte over tid. Dessverre har ikke alle boliger og næringsbygg tilgang på fjernvarme.

Hvis man bor i et område hvor fjernvarme allerede er ferdig utbygd, og boligen har vannbåren varme installert allerede, vil fjernvarme være en god løsning i de fleste tilfeller.

Det gjelder spesielt hvis oppvarmingskildene man allerede har er dårlige, eller hvis oppvarmingsbehovet er stort. Lokale strømpriser vil også ha mye å si. Hvis strømmen i ditt område generelt er veldig lav, vil det ikke alltid være mye å spare over tid.

Har man mulighet til å koble seg på fjernvarmenettet på en kostnadseffektiv måte, vil svært mange spare penger over tid. 

Tenk mindre på strømkostnadene: Med fjernvarme slipper man å tenke på når strømmen er billigst i de dyreste vintermånedene.

Les også: Beste og billigste Fastpris-strømpris avtale

Hvor er fjernvarme dyrest? 

Fjernvarme er som oftest dyrest i områder med begrenset konkurranse eller mindre utbygd infrastruktur. Dette fører til at prisene går opp, da færre kobler seg på.

Mindre byer og distrikter vil ofte ha høyere priser enn større byer som Oslo og Bergen, der fjernvarmenettverket er godt utviklet og flere leverandører konkurrerer om kundene.

Tettebebygde tettsteder, kan også få fjernvarme installert relativt billig, men hvis avstanden mellom hvert hus eller borettslag er lang, vil det bli dyrere å bygge ut nettverket – og kostnaden vil øke.

Er det billigere med fjernvarme?

Fjernvarme er svært ofte billigere enn elektrisk oppvarming, spesielt i områder hvor nettet er godt utbygget. Hvis man allerede har en kostnadseffektiv form for oppvarming, vil det ikke være mye å spare.

Bruker man fremdeles elektriske panelovner til oppvarmingen, kan det være mye penger å spare for enkelte husholdninger, spesielt hvis det er en stor bolig.

Kostnadene avhenger av leverandøren og prisen per kWh, men fjernvarme gir som regel stabile og forutsigbare oppvarmingskostnader over tid.

Er fjernvarme miljøvennlig?

Ja, fjernvarme er miljøvennlig. Fjernvarme bidrar til å redusere Norges totale energiforbruk og klimautslipp. Dette minsker den lokale forurensningen i form av klimagasser, og vil ha en positiv innvirkning på strømforbruket til nordmenn.

Med et økende fokus på bærekraft og energieffektivitet, forventes fjernvarme å spille en viktig rolle i tettbebygde strøk. Vi ser at fjernvarmesystemet stadig utbedres og utvides.

Veldig mange nye boligprosjekter og næringsbygg velger å bygge på en måte som gjør at de kan koble seg på fjernvarmesystemet med et oppvarmingssystem som vil være kompatibelt. Slik blir nordmenn mer miljøvennlige, samtidig som de kan spare penger på oppvarming.

Fjernvarme er heldigvis svært miljøvennlig (Kilde, Pexels.com)

Oppsummering

Fjernvarme er noe som bør vurderes hvis man har tilgang til det i sitt område, men vil nok være mest kostnadseffektivt å gå til innkjøp av for nybygg eller større boliger og borettslag.

Vi ser at svært mange nybygg i områder som tilbyr fjernvarme, velger å koble seg opp mot dette. Vannbåren varme vil også være noe som flere og flere ønsker å installere, da dette oppvarmingssystemet vil gi stabil varme på en kostnadseffektiv måte.

Dessverre er kostnadene for innkjøp og montering av både fjernvarme og vannbåren system relativt dyrt. Det er mulig å spare deler eller hele av denne kostnaden inn igjen over tid, men hvor mye man kommer til å spare, vil variere.

Ofte stilte spørsmål om fjernvarme

Hva menes med fjernvarme?

Overskuddsvarme som produseres hos eksempelvis avfallsstasjoner, spillvarme og andre som produserer mer varme enn de klarer å kvitte seg med. I stedet for at denne går til spille, vil den selges eller bli brukt av andre som har et oppvarmingsbehov.

Er fjernvarme strøm?

Nei, fjernvarme er ikke strøm. Det er en form for varmeenergi som blir sendt gjennom rør til alle betalende kunder som er tilkoblet fjernvarmesystemet og har innehar en kompatibel form for vannbåren varme i bygget

Den brukes til oppvarming og varmtvann i det vannbårne varmesystemet. Strøm er en form for elektrisk energi som brukes til å drive ulike elektriske komponenter og maskiner.

Kan man få fjernvarme i leiligheten?

Borettslag og blokker vil ofte koble seg til fjernvarmenettet hvis det er mulig. Da blir varmen sendt til blokken, før den videreføres gjennom det interne systemet til resten av leilighetene.

Varmen blir automatisk fordelt gjennom en varmeveksler til individuelle leiligheter. Hvis man har installert vannbåren varme, kan man benytte seg av overskuddsvarmen.

Er det nettleie på fjernvarme?

Ja, det vil være en form for nettleie på fjernvarme. Nettleien blir lagt til gjennom en fastpris, men man betaler også pris per kWh brukt. På lik linje med nettleie for strøm, brukes fastprisen til å drifte og vedlikeholde fjernvarmenettet.

Hvor raskt kan fjernvarme installeres?

Hvis bygget eller området allerede har tilgang til fjernvarme, kan det gå rimelig kjapt. Hvis fjernvarmenettverket må bygges ut, kan det være man må vente lenge.

Det er i tillegg ikke alle steder som vil få tilgang på fjernvarme, da de bor for langt unna et fjernvarmeanlegg. I områder med eksisterende infrastruktur kan installasjonen ofte fullføres i løpet av noen dager til et par uker.

Hvis fjernvarme skal bygges ut i ditt område, vil det variere når prosjektet er ferdig. Da må man vente til de har bygget ut fjernvarmenettverket – før man kan installere det i boligen.

Artikler
Se alle poster