Hva er spotpris?

Spotpris

Strøm24
21. november 2024

I det norske strømmarkedet er spotprisavtaler en av de mest populære valgene blant forbrukere. Spotpris er en avtaletype som gir deg strøm til samme pris som den settes på strømbørsen, Nord Pool. Denne avtalen har blitt ansett som både fleksibel og ofte økonomisk fordelaktig, spesielt i et marked hvor strømprisen varierer mye. Men hva er egentlig spotpris, og hvordan fungerer den? Her gir vi en grundig gjennomgang av hva spotpris innebærer, hvordan den bestemmes, og hva som er fordelene og ulempene med denne avtaletypen.

Hva er spotpris?

Spotpris er markedsprisen, altså prisen per kilowattime (kWh), som strømleverandørene betaler for strømmen på kraftbørsen. I Norge foregår dette på den nordiske kraftbørsen Nord Pool. Den fastsettes daglig og varierer fra time til time og baserer seg i hovedsak på tilbud og etterspørsel. Når du inngår en spotprisavtale, betaler du denne markedsprisen, ofte med et lite påslag og et fast månedlig gebyr til strømleverandøren. En spotprisavtale betyr at du som forbruker får en strømpris som reflekterer den faktiske kostnaden på markedet. Prisen svinger, noe som kan føre til både lave og høye priser, avhengig av markedssituasjonen.

Hvilke faktorer påvirker spotprisen?

Strømprisen bestemmes av kraftbørsen Nord Pool, og endrer seg basert på tilbud og etterspørsel. Strømprodusentene tilbyr mengder av strøm de kan levere til bestemte priser, mens strømleverandørene angir hvor mye strøm de trenger. Disse tallene matches for å finne en pris som balanserer markedet.

Hver dag deles opp i 24 timer, og for hver time settes en egen spotpris basert på tilbud og etterspørsel i akkurat den perioden. På grunn av begrensninger i strømnettet og variasjoner i produksjon og etterspørsel, kan spotprisen variere mellom ulike geografiske områder, også kjent som prisområder. Norge er delt inn i flere slike prisområder.

Vannkraft, som dominerer den norske strømproduksjonen, er avhengig av nedbør og snøsmelting for å produsere strøm. Mye regn kan derfor gi lavere priser, mens tørre perioder kan gi høyere priser. Generelt sett vil kaldt vær øke strømforbruket hos forbrukere, og dermed gi økt etterspørsel, noe som igjen kan drive opp prisene.

Norge er en del av det europeiske energimarkedet, og høye priser på gass, kull eller olje kan øke etterspørselen etter norsk strøm – som igjen påvirker spotprisen.

Spotprisavtale

Med en spotprisavtale betaler du strøm til samme markedspris som strømleverandørene kjøper strømmen for på kraftbørsen, og prisene endrer seg fra time til time. Leverandøren legger vanligvis til et påslag per kWh, som er en liten ekstra kostnad som dekker leverandørens administrasjon. Påslaget varierer mellom de ulike leverandørene, men ligger ofte på mellom 1 og 4 øre per kWh. De fleste spotprisavtaler har også et fast månedlig gebyr. Dette gebyret dekker leverandørens faste kostnader og kan variere fra rundt 20 til 60 kroner i måneden.

Fordeler med spotprisavtaler

Spotprisavtaler har over tid vist seg å være blant de rimeligste avtaletypene for strøm. Grunnen til dette er at du betaler markedspris, og slipper å være bundet til å betale en fastlås pris som er høyere enn dette – spesielt i perioder hvor strømprisene er lavest.

Fordelen med spotprisavtaler er at de gir deg full innsikt i hvordan prisene fastsettes, siden de er direkte knyttet til markedet. Du kan enkelt følge utviklingen og se hva som påvirker strømregningen din. Siden spotprisen varierer time for time, kan du spare penger ved å redusere strømforbruket i dyre perioder og øke det i billigere perioder. Når spotprisen faller, får du umiddelbart fordelen av lavere kostnader. Dette kan være spesielt gunstig i perioder med lav etterspørsel, som på natten eller om sommeren. De fleste spotprisavtaler har heller ingen bindingstid, noe som gir deg frihet til å bytte leverandør når som helst hvis du finner et bedre tilbud.

Ulemper med spotprisavtaler

Ulempen med spotprisavtaler er nettopp at prisene kan svinge betydelig, spesielt i perioder med høy etterspørsel eller uforutsigbare markedsforhold. Dette kan føre til høye strømregninger, særlig i vintermånedene. Forbrukere som ønsker stabile, forutsigbare utgifter, kan finne spotprisavtaler utfordrende. Du må være forberedt på både lave og høye regninger. Selv om spotprisen i seg selv er lav, kan påslag og faste gebyrer variere mellom leverandører, noe som gjør at den faktiske kostnaden kan bli høyere enn det du forventer. Det er derfor viktig å sjekke hvilke tilleggskostnader som er oppført i avtalevilkårene, før du bestemmer deg for leverandør.

Hvordan sammenligne spotprisavtaler?

Når man skal sammenligne spotprisavtaler, er det flere faktorer man bør ta med i vurderingen. En av faktorene som vil spille størst rolle for hvor strømregningen din blir, er prisen de tar for påslag per kWh. Jo lavere påslag, desto billigere blir strømmen. Du bør også legge merke til om avtalen innebærer et fast månedsgebyr. De ulike leverandørene har svært ulike priser på både påslag og månedsgebyr, og det er derfor svært hensiktsmessig å sammenligne de ulike avtalevilkårene for å finne det beste tilbudet. Det finnes flere sider på nett som lar deg sammenligne ulike strømleverandører og priser, og som gir deg en god oversikt over alle gebyrer og kostnader.

Du bør også sjekke om strømleverandøren du velger har gode vilkår, som ingen bindingstid og lett tilgjengelig kundeservice. Enkelte leverandører tilbyr også tilleggsverktøy som for eksempel apper hvor du kan overvåke timepriser og dermed få muligheten til å optimalisere strømforbruket.

Passer spotprisavtale for deg?

Spotprisavtaler passer best for deg som er villig til å håndtere prisvariasjoner og svingninger i strømmarkedet. Dersom du er villig til å håndtere store prisvariasjoner, og en strømregning som er ulik fra måned til måned, kan spotpris være et godt alternativ. Spotpris har ofte vist seg å være billigere enn fastprisavtaler på sikt.

Den passer også spesielt godt for deg som har muligheten til å være fleksibel med strømforbruket. Hvis du har mulighet til å bruke mest strøm på de tidspunkter hvor prisene er lavest, kan du spare mye penger. Forbrukere som følger med på prisutviklingen og bytter leverandør for å få de beste betingelsene, vil også få mest mulig ut av en spotprisavtale.

Oppsummering

Spotprisavtaler er fleksible og rimelige strømavtaler som gir deg full oversikt og tilgang til markedsprisene på strøm. Selv om prisen kan variere betydelig, er spotprisavtaler et godt valg for forbrukere som ønsker lave kostnader over tid og har muligheten til å tilpasse strømforbruket sitt. Ved å følge markedet og bruke strøm på de billigste tidspunktene, kan du spare mye penger – samtidig som du utnytter fordelene ved et strømmarked som forandrer seg fra time til time.

Kilder:

Spotpris – strømavtale som følger strømprisen | Fortum

Slik bestemmes strømprisen på kraftbørsen Nord Pool – NRK Norge – Oversikt over nyheter fra ulike deler av landet

Innkjøpspris | Sammenlign over 60 innkjøpsprisavtaler på Strøm.no

Strømpriser i dag og dagens strømpriser time for time

Se dagens strømpris (spotpris) fra Nord Pool | Strøm.no

Artikler
Se alle poster