I det norske strømmarkedet finnes det ulike typer strømavtaler, og variabel pris er en av dem. Selv om denne avtaletypen ikke er like vanlig som spotpris, velger mange forbrukere variabel pris fordi den tilbyr en viss grad av forutsigbarhet kombinert med fleksibilitet. Men hva er egentlig variabel pris, hvordan fungerer den, og hvilke fordeler og ulemper følger med? Her får du alt du trenger å vite om denne typen strømavtale.
En avtale med variabel pris betyr at prisen du betaler for strømmen kan justeres av strømleverandøren, men den endres ikke fra dag til dag slik som med spotprisavtaler. I stedet kan leverandørene justere prisen med et varsel som vanligvis gis 14 dager i forveien. Dette gir forbrukeren en viss stabilitet sammenlignet med avtaler som spotpris eller innkjøpspris, samtidig som avtalen likevel kan justeres i takt med markedet.
Strømavtaler som baserer seg på en variabel pris fungerer som en kombinasjon mellom de to mest vanlige strømavtalene:
Spotpris: En strømpris som følger markedsprisen time for time.
Fastpris: En avtale der prisen er låst for en bestemt periode, uavhengig av markedsendringer.
Med variabel pris vil strømprisene følge markedets utvikling, men med en forsinkelse som gjør at du slipper de plutselige svingningene som kan oppstå med eksempelvis spotprisavtaler. Strømprisen endres ca. en gang i måneden, og alle tilleggskostnader vil være inkludert i strømprisen du betaler.
Eksempel på variabel pris:
La oss si at du inngår en avtale med en strømleverandør som har en variabel pris på 1,20 kr per kWh. I løpet av vinteren, når strømprisen øker, sender leverandøren deg et varsel om at prisen vil stige til 1,40 kr per kWh om 14 dager. Du kan da velge å fortsette med avtalen, justere strømforbruket, eller undersøke om en annen leverandør kan tilby deg en bedre pris. Sammenlignet med en spotprisavtale, der prisen du må betale kan svinge mellom 0,80 kr og 2,00 kr på kort tid, vil en variabel pris gi deg en trygghet på at prisene ikke plutselig stiger raskt. Men du kan samtidig få fordelene av svingninger som gir lave markedspriser, siden du ikke er låst til en fast sum hver måned.
Variabel pris baserer seg i stor grad på forventet utvikling i markedet. Selv om variabel pris ikke svinger like raskt som spotpris, er den ofte basert på gjennomsnittlig spotpris over tid, samt hvordan man tror strømmarkedet vil utvikle seg i tiden fremover. Dette gjøres med bakgrunn i analyser av markedet som gjøres av den aktuelle strømleverandøren.
Som i spotprismarkedet påvirker været hvordan strømprisene blir. Faktorer som temperatur og nedbør har mye å si for både tilbud og etterspørsel etter strøm. Disse faktorene kan også gi signaler om kommende prisendringer. I perioder med høy etterspørsel, som på vinteren, er det vanlig at prisen øker.
I strømavtaler med variabel pris, får du alle kostnader innbakt i en sum på strømregningen din, og du har derfor ikke like god oversikt over hvilke tilleggskostnader du betaler til strømleverandøren. Med denne avtalen er det viktig å følge med på prisene når de endrer dem fra måned til måned, samtidig som du må stole på at leverandøren gir deg en rettferdig pris i forhold til hva det koster på markedet.
Forutsigbarhet: Variabel pris endres ikke time for time, noe som gir deg en mer stabil strømregning. Du slipper å bekymre deg for store svingninger fra dag til dag. Siden strømleverandøren må gi deg beskjed om prisendringer i forkant, har du tid til å planlegge eller bytte leverandør om nødvendig.
Priskontroll: Selv om prisen kan variere, er det mulig å få en lavere totalpris over tid enn med en fastprisavtale, spesielt i perioder med fallende strømpriser. Du slipper også å bli offer for plutselig høye strømpriser uten forvarsel.
Fleksibilitet: Mange avtaler med variabel pris har ingen bindingstid, noe som gir deg frihet til å bytte til en annen avtaletype dersom prisen blir for høy eller du finner et bedre tilbud.
Ikke alltid billigst: Leverandørene justerer prisen for å beskytte seg mot plutselige kostnadsøkninger, og dette kan bety at du betaler mer enn den nøyaktige markedsprisen, noe som kan være ugunstig spesielt i perioder med lave markedspriser. Det kan også være verdt å merke seg at selv om du får varsel om prisøkning på forhånd, er du likevel avhengig av at leverandøren holder seg konkurransedyktig i sine priser. I noen tilfeller kan variabel pris være dyrere enn både spotpris og fastpris. Hvis du ikke følger med på varsler og prisutvikling, kan du risikere å betale mer enn nødvendig.
Lite gjennomsiktig prissetting: Leverandørene bestemmer hvordan prisene justeres, og dette gir en mindre transparent og åpen oversikt enn det du får ved spotprisavtaler, hvor prisen er direkte knyttet til Nord Pool.
En strømavtale med variabel pris er et godt alternativ for deg som ønsker en mellomløsning mellom spotpris og fastpris. Du får en viss grad av forutsigbarhet og slipper de mest ekstreme prissvingningene fra time til time, samtidig som du kan dra nytte av prisjusteringene i markedet som gir deg lavere priser. Denne avtaletypen passer for deg som ønsker fleksibilitet uten binding, men som også er villig til å holde et øye med varsler og eventuelle prisøkninger. Ved å sammenligne avtaler og følge nøye med på markedet, vil du kunne få en strømavtale som passer ditt strømforbruk og budsjett.
Kilder:
Hva er en variabel strømpris? Forutsigbar strøm?
Variabel Strømpris – finn beste avtale for november 2024
Hva er variabel strømpris? – Strømforbedrift.no
Strømpriser i dag og dagens strømpriser time for time
Disse 7 faktorene bestemmer strømprisene | Strømtips | Vibb.no